Harvardprofessor: ADHD är en bluff

Jerome Kagan är psykologiprofessor på ett av de mest prestigefyllda universiteten i världen, Harvard University. Han anses även vara en av världens bästa psykologer. I en intervju i Spiegel påstår han att ADHD är en bluff. Så när han säger något lyssnar församlingen. Och när han kritiserar ADHD så betyder det något. Och kritiserar är vad han gör. Jerome Kagan tror nämligen inte att ADHD är ett verkligt tillstånd. Han hävdar faktiskt att ADHD är ett påhitt. Vilket naturligtvis har orsakat rabalder i leden – milt sagt. Vem slaktar gåsen för ett guldägg? För ADHD är verkligen en gås som värper miljardbelopp åt ADHD-industrin. Och det är många som vaktar den gåsen.

”… ADHD är ett påhitt. Varje barn som inte gör bra ifrån sig i skolan skickas till en barnläkare, och barnläkaren säger: ’Det är ADHD; här har du Ritalina.’ I själva verket så har 90 procent av dessa 6,4 miljoner (ADHD-diagnostiserade) barn ingen abnorm dopamin-metabolism*. Problemet är, att om en medicin är tillgänglig för läkare, så gör de motsvarande diagnos”, säger Jerome Kagan.

Jerome Kagan anses vara en mer betydelsefull psykolog än Carl Jung och Ivan Pavlov så man kan inte bara nonchalera vad han säger – det vore naivt.

Så, vad ligger bakom kritiken?

Pengars inflytande. Kagans kritik av läkemedelsindustrin är förödande. Han anser att de enorma pengabelopp som cirkulerar runt receptbelagda psykiatriska droger skapar en mängd problem.

I Sverige har vi redan en ”diagnosindustri” som omsätter miljonbelopp på snabba  utredningar och recept på rent amfetamin eller amfetaminliknande ADHD-droger. Ett flertal psykiatriker har öppnat egen ”låda” och annonserar direkt och öppet om ”snabba utredningar”. Vissa kommer ut med ett recept i handen efter första besöket. En psykiatriker skickade recept från England när det inte gick att skriva ut i Sverige och när det väl gick öppnade han praktik i Östermalm med ett flertal kändisar som kunder som får närmast gratis, lagligt och socialt accepterad amfetamin. Sedan går de ut i media och ”erkänner” att de har ADHD, vilket drar in fler folk till ett livslång beroende av en drog som är i samma narkotikaklass som kokain. Och det är verkligen inga ”små doser” det handlar om. Det är närmast megadoser.

I USA kan läkare bli miljonärer på att diagnostisera ADHD. När ADHD blev accepterad som diagnos, och därmed något som psykiatrikerna kunde tjäna pengar på, var det en psykiater som diagnostiserade och skrev ut Ritalina till över 2000 skolbarn – på ett år. Han blev mångmiljonär – men han var och är inte ensam.

Se mer; http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases/en-av-vaerldens-mest-kaenda-psykologer-adhd-existerar-inte-bara-ett-paahitt-1902981